Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου των Κωσταντίνου Φίλη και Μάκη Προβατά Διεκδικητικός Πατριωτισμός – Aνατομία μιας συζήτησης που δεν έγινε ποτέ στον πολυχώρο του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και η συζήτηση άκρως ενδιαφέρουσα.
Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών:
Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών
«Δεν συνηθίζω να βρίσκομαι σε παρουσιάσεις βιβλίων. Το συγκεκριμένο βιβλίο όμως νομίζω ότι είναι μια σοβαρή συνεισφορά σε αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει: Μια βαθιά ενδοσκόπηση για το πού βρισκόμαστε και κυρίως πού πρέπει να πάμε. Με την εύστοχη επιλογή, όχι ενός κειμένου αλλά με μία διαδικασία διαλόγου, με ερωτήσεις που απαντώνται με τρόπο εύληπτο, κατανοητό και ευχάριστο, δεδομένου ότι το ίδιο το αντικείμενο δεν είναι κατ’ ανάγκη ευχάριστο. Ο τίτλος αντιστοιχεί στην άποψη που θέλετε να περιγράψετε, κύριε Φίλη, και την οποία μπορεί κανείς να συνυπογράψει και μάλιστα να την αντιτάξει σε αυτό που θα έλεγα εθνικιστικό βαλκανικό επαρχιωτισμό, ο οποίος ίσως χαρακτήριζε κάποια στιγμή σκέψεις πολλών στη χώρα. Το βιβλίο διαπνέεται από μία σύγχρονη προσέγγιση των θεμάτων, εξαιρετικά σύγχρονη και ενδιαφέρουσα, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με ορισμένα από αυτά που γράφονται».
Μαριλένα Κοππά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου, πρώην Ευρωβουλευτής
«Ο Κωνσταντίνος Φίλης μιλάει με τη φωνή του μέτρου και της λογικής, σε μία εποχή φωνασκιών και ακροτήτων. Δεν παρασύρεται από το ρεύμα αλλά ούτε υπεκφεύγει. Την εποχή των κραυγών, η σοβαρότητα και η ψυχραιμία αποστομώνουν. Ο τίτλος του βιβλίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ο συγγραφέας αναφέρεται σε εκείνο τον πατριωτισμό, που απαιτεί η Ελλάδα να διεκδικεί συνεχώς την κατοχύρωση των θέσεων της με ενεργητική διπλωματία, συμμαχικά σχήματα, πρωτοβουλίες, με συνδυασμό ήπιας και σκληρής ισχύος και με γνώμονα πάντα το διεθνές δίκαιο αλλά και ανοιχτούς διαύλους με το μεγάλο ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής, την Τουρκία. Ο Κωνσταντίνος Φίλης, απευθύνεται με απλό και κατανοητό τρόπο στον μέσο πολίτη, χωρίς ποτέ να καταφεύγει στην απλοϊκότητα και την ευκολία, αναλύει περίπλοκες έννοιες της εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα το βιβλίο να διαβάζεται εύκολα και από έναν μη ειδικό. Αυτό δείχνει το βάθος, τη βαθιά κατανόηση των ζητημάτων που εξετάζει. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που με σαφήνεια, καθαρότητα και ειλικρίνεια οδηγεί τον αναγνώστη στον λαβύρινθο της εξωτερικής πολιτικής και των μεγάλων διλημμάτων που αντιμετωπίζει».
Κώστας Κωστής, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Εκτιμώ πολύ τις απόψεις του Κωνσταντίνου Φίλη και πιστεύω στη σημασία που έχει το βιβλίο. Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε ένα κράτος και την ύπαρξή του χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τα ερεθίσματα που δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Η επιτυχία μίας χώρας στον χώρο των διεθνών σχέσεων μπορεί να επιτευχθεί όταν η ρεαλιστική διπλωματία και η στρατιωτική ισχύς συμβαδίζουν, όταν δηλαδή η χώρα μας χαρακτηριστεί από το καθεστώς του διεκδικητικού πατριωτισμού, για να χρησιμοποιήσω τον όρο του Κωνσταντίνου Φίλη. Αξίζει τον κόπο να μνημονεύσω το πώς αντιλαμβάνεται ο Κωνσταντίνος (Φίλης) το περιεχόμενο του διεκδικητικού πατριωτισμού. Παραθέτω: Διεκδικητικός πατριωτισμός είναι να μένεις ανυποχώρητος στην υπεράσπιση των δικαίων σου, να μένεις προσηλωμένος στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, αρκεί να κάνεις χρήση του πρώτου και να μην το έχεις απλώς σημαία σου όταν οι άλλοι το αμφισβητούν. Νομίζω ότι ένα βασικό αξίωμα από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουμε αν θέλουμε να καταλάβουμε τον διεκδικητικό πατριωτισμό του Κωνσταντίνου Φίλη είναι η απαίτηση για μία επιλογή για το πώς θέλουμε να δούμε την Ελλάδα. Ο Φίλης υποστηρίζει, και συμμερίζομαι απόλυτα αυτή την άποψη, ότι η Ελλάδα του 2021, 200 χρόνια μετά την επανάσταση, έχει τη μοναδική ευκαιρία να αναδείξει την ουσία της και να βελτιώσει την εικόνα της, σπάζοντας στερεότυπα δεκαετιών. Τα συμπεράσματά του είναι αυτονόητα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τα συνδέσουμε μέσα από μία μακροχρόνια στρατηγική. Το βιβλίο έχει έναν παιδαγωγικό και διδακτικό συνάμα χαρακτήρα. Αποσαφηνίζει πολλά σημεία της θέσης της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο και κυρίως επιμένει ότι τα προβλήματά μας θα πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας με βάση τις δικές μας επιλογές».