Πολλά γράφονται σχετικά με ένα θαυμαστό πλάσμα του βυθού.
Το πολύπλοκο χταπόδι πρωταγωνιστεί τον τελευταίο καιρό σε συζητήσεις σχετικά με τη θέση του στη διατροφή του ανθρώπου.
Ας μάθουμε όσα μπορούμε για αυτούς τους μυστηριώδεις κατοίκους της θάλασσας…
Ο συγγραφέας Andy Seed έγραψε ολόκληρο βιβλίο με συνεντεύξεις από ζώα της ζούγκλας και του βυθού.
Όταν βρήκε μπροστά του το αξιοθαύμαστο μαλάκιο, δεν έχασε ευκαιρία! Άρχισε αμέσως τις ερωτήσεις:
Ε: Λοιπόν, μπορείς πράγματι να αλλάξεις χρώμα, έτσι δεν είναι;
Α: Και βέβαια μπορώ. Αλλάζουμε χρώμα στο δέρμα μας για να αναμειχθούμε με το περιβάλλον! Το καμουφλάζ μάς βοηθάει να πλησιάζουμε κρυφά το θήραμά μας και να κρυβόμαστε από πεινασμένα δελφίνια και ενυδρίδες.
Μη νομίζετε ότι μόνο τα χταπόδια του εξωτερικού συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας! Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γνώρισε ένα δικό μας ελληνικότατο χταπόδι, τον Γιάννο! Ο Γιάννος είναι πάντα απασχολημένος αφού κάθε πόδι κάνει από μία δουλειά! Το πρώτο είναι γιατρός, το δεύτερο μάγειρας, όλα προσφέρουν με τον τρόπο τους στη μικρή κοινότητα. Αρκεί ο Γιάννος να μην μπερδέψει τα πλοκάμια του… Τότε θα φωνάξουμε όλοι «Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!».
Τι συμβαίνει, όμως, όταν ο άνθρωπος διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον του χταποδιού; Η συγγραφέας Maile Meloy έμαθε τις μοναδικές περιπέτειες ενός ξεχωριστού οκτώποδου, του Ίνκι και τις αποτύπωσε σε μία εικονογραφημένη ιστορία γεμάτη ευαισθησία και ελπίδα. Στο βιβλίο «Το χταπόδι το’ σκασε» ο προικισμένος ήρωας χαράσσει τον δρόμο προς την ελευθερία με τις δικές του αξιοθαύμαστες δυνάμεις!
Μετά από όσα μάθαμε σχετικά με αυτό το εξαιρετικό δημιούργημα της φύσης, είναι δυνατό να μη νιώσουμε δέος μπροστά στο χταπόδι;