«Τα οικονομικά είναι ψυχολογία». Να μια πρόταση που επεξεργαζόμαστε συχνά σε περιόδους ρευστότητας και οικονομικής κρίσης.
Και όντως υπάρχει σημείο συνάντησης των οικονομικών και της ψυχολογίας. Όπως εξηγεί στην εισαγωγή του βιβλίου της με τίτλο Οικονομική Ψυχολογία η ερευνήτρια και διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη «ο λόγος που η οικονομική επιστήμη δέχθηκε την επιρροή διάφορων θεωριών της ψυχολογίας στη διαμόρφωση των δικών της μοντέλων, είναι επειδή, ήδη από την εποχή του ‘Ανταμ Σμιθ, τα οικονομικά ασχολούνται διαχρονικά και συστηματικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά εντός και εκτός αγοράς, τα κίνητρα, τη λήψη αποφάσεων και την ευημερία του ανθρώπου».
Στις 112 σελίδες του εν λόγω βιβλίου, που εντάσσεται στη σειρά δοκιμίων ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, η συγγραφέας αναλύει με τρόπο ευσύνοπτο και κατανοητό τα σημεία συνάντησης των δύο επιστημών που είναι ουσιώδη για την εξέλιξη της οικονομικής σκέψης, καθώς οι συνέπειές τους είχαν σοβαρή επίδραση στη διαμόρφωση και πρόσληψη του βασικού συμπεριφορικού μοντέλου των οικονομικών. Μέσα από τη συγκεκριμένη ανάλυση γίνονται πιο κατανοητές οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν καθημερινές επιλογές μας σε σχέση με την εργασία, τη διαχείριση των χρημάτων, την προσωπική και οικογενειακή ζωή, ακόμα και την εκλογική συμπεριφορά μας.
Στο εν λόγω βιβλίο αφιερώνεται και ένα κεφάλαιο στα συμπεράσματα της μελέτης των συμπεριφορικών οικονομικών και πραγματοποιείται ειδική μνεία στο έργο των ψυχολόγων Daniel Kahneman και Amos Tversky, οι οποίοι ουσιαστικά δημιούργησαν τον συγκεκριμένο κλάδο.
Η θεωρία των Kahneman και Tversky, η οποία απέσπασε το Νόμπελ Οικονομικών το 2002, αλλά και η ιστορία πίσω από τη φιλία και τη συνεργασία των δύο επιστημόνων εντυπωσίασε τον διάσημο συγγραφέα Michael Lewis και τον οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου Η μεγάλη ανατροπή – Kahneman και Tversky, μια φιλία που άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Ο Michael Lewis κατορθώνει σε αυτό το βιβλίο όχι μόνο να εξηγήσει σύνθετες έννοιες με απλό τρόπο αλλά και να δημιουργήσει μια συναρπαστική μυθιστορηματική πλοκή μέσα από τη βιογραφική αφήγηση της συνεργασίας δύο διαμετρικά αντίθετων προσωπικοτήτων, που άλλαξε την ανθρώπινη αντίληψη περί πραγματικότητας.
Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα συστηματικά λάθη και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις και η αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους στις επιλογές μας, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα δύο προαναφερόμενα βιβλία.
Δύο βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα συστηματικά λάθη και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις και η αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους στις επιλογές μας.