Ήταν Δευτέρα 17 Ιουνίου του 2019 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ράφια των βιβλιοπωλείων ο τίτλος Η τελευταία μπλόφα: Το παρασκήνιο του 2015, οι συγκρούσεις, το Plan B των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού . Η χώρα βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό, οι πληγές ακόμα νωπές από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης του 2015, κι εμείς είχαμε ένα βιβλίο που ξέραμε ότι «οι αριθμοί του μιλούσαν από μόνοι τους» : 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015.
Και μετά ήρθαν άλλοι αριθμοί: 50 χιλιάδες αντίτυπα και αμέτρητες εβδομάδες στα ευπώλητα όλων των βιβλιοπωλείων της χώρας. Πέρα από τους αριθμούς όμως, σύντομα διαπιστώσαμε πως ο κόσμος δεν σταματούσε να μιλά για το συγκεκριμένο βιβλίο. Το «γιατί», όλοι εμείς στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, το γνωρίζαμε από την πρώτη σελίδα ανάγνωσης…
Ένα χρόνο μετά την έκδοση της Τελευταίας Μπλόφας η Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού αποκαλύπτουν όλα όσα βίωσαν αυτό το διάστημα και αποκαλύπτονται μέσα από δικές τους σκέψεις για το παρόν και το μέλλον:

Έναν χρόνο μετά την έκδοση του «Η τελευταία μπλόφα», πώς θα περιγράφατε την εμπειρία που αποκομίσατε ως συγγραφείς βλέποντας το πρώτο έργο σας να γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα best seller;
Η εμπειρία του τελευταίου χρόνου ήταν πραγματικά πολύ ξεχωριστή. Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε το βιβλίο, πολλοί κοντινοί μας άνθρωποι μας αποθάρρυναν: «Τι ασχολείστε με αυτά τα γεγονότα του παρελθόντος, αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει» μας έλεγαν, τονίζοντας ότι το θέμα δεν έχει πια ενδιαφέρον. Αλλά για εμάς από την αρχή δεν είχε σημασία η εμπορική επιτυχία του βιβλίου, σκοπός μας ήταν να περιγράψουμε όσο πιο εμπεριστατωμένα και αντικειμενικά τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και ζήσαμε και εμείς από κοντά, φωτίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις οπτικές γωνίες όλων των πρωταγωνιστών. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, η αλήθεια είναι πως και εμείς πολλές φορές αναρωτιόμασταν ποιος θα το διαβάσει, και αστειευόμενες τους μετράγαμε καταλήγοντας σε μια λίστα με ονόματα τόσο μικρή, που ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα δάχτυλα των χεριών μας. Οπότε η επιτυχία του βιβλίου ειλικρινά μας σόκαρε (θετικά!) και ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει απολύτως την απήχηση που είχε. Σίγουρα όμως είμαστε πάρα πολύ χαρούμενες γιατί αισθανόμαστε πως ο κόπος μας άξιζε, το βιβλίο διαβάστηκε και ξεκίνησε έναν διάλογο για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το κρίσιμο διάστημα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, με τρόπο που δεν είχε γίνει στο παρελθόν.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σχολιάστηκε όσο λίγα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ποια σχόλια αναγνωστών σάς έκαναν περισσότερο εντύπωση;
Το σχόλιο που ακούσαμε συχνά και μας έκανε εντύπωση ήταν πως ο κόσμος έμενε ξύπνιος τα βράδια από αγωνία για να το διαβάσει και να δει τι γίνεται στη συνέχεια, ενώ πρόκειται για μια ιστορία που όλοι γνωρίζουμε και είχαμε ζήσει. Ή ότι διαβάζοντάς το κάποιοι θύμωναν και από τα νεύρα τους το πέταγαν στον τοίχο! Στους αναγνώστες μας, έκαναν εντύπωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιων πρωταγωνιστών ή ορισμένα περιστατικά του παρελθόντος τους που ήταν καθοριστικά και τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο χωρίς να είναι γνωστά. Αυτά πολλοί αναγνώστες μας είπαν ότι τους βοήθησαν να καταλάβουν καλύτερα τις πράξεις και τα κίνητρα όλων αυτών των ανθρώπων που καθόρισαν την τύχη της χώρας. Για τους περισσότερους, το πόσο κοντά βρισκόμασταν στην έξοδο από το ευρώ εκείνο το διάστημα δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι που διάβασαν το βιβλίο.
Τι θα θέλατε εσείς να κρατήσουν περισσότερο οι αναγνώστες από την «Τελευταία Μπλόφα»;
Ένα στοιχείο που προέκυψε έντονα από την έρευνά μας και μας εντυπωσίασε και εμάς είναι ο καθοριστικός ρόλος που έχουν οι διαπροσωπικές σχέσεις και η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών στη λήψη των αποφάσεων. Όλοι αυτοί οι πολιτικοί, τεχνοκράτες και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας –τους οποίους πολλές φορές θεωρούμε «υπεράνθρωπους», τόσο δυνατούς που οι αποφάσεις τους δεν επηρεάζονται από διαπροσωπικά πάθη– έχουν τελικά ανθρώπινες αντιδράσεις, και τα συναισθήματά τους επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Και πως τελικά πολλές φορές, το πιο σημαντικό σε μια διαπραγμάτευση είναι να καταλαβαίνει η μια πλευρά την άλλη και να υπάρχει ειλικρινής επικοινωνία.

Στο βιβλίο έχετε περιγράψει πολύ γλαφυρά τα συναισθήματα που βιώσατε ενόσω καλύπτατε τις δραματικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της το πρώτο επτάμηνο του 2015. Πέντε χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα. Τι συναισθήματα έχετε σήμερα;
Σίγουρα για εμάς ήταν πολύ έντονη περίοδος τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όπως και για τους περισσότερους Έλληνες, όσο και σε επαγγελματικό, καθώς έπρεπε να καλύψουμε καταιγιστικές εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν αμέσως μετά το διάστημα αυτό, είναι όλα πιο ήρεμα, και δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι μπορεί η ζωή μας να αλλάξει δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν υπάρχει το στοιχείου του απρόοπτου που ήταν τόσο έντονο εκείνο το διάστημα αλλά ούτε και το διακύβευμα να βγει η χώρα από το ευρώ, με την οικονομική καταστροφή που θα ακολουθούσε αναπόφευκτα. Και τώρα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλη ύφεση εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά είναι μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεται η χώρα και δεν αναμένεται να διαρκέσει όσο η προηγούμενη. Η χώρα έχει βγει από την κρίση και τα τελευταία χρόνια οι τόνοι ως προς την Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλοί, η ένταση που ζήσαμε εκείνη την περίοδο έχει εξαφανιστεί.
Πώς θεωρείτε ότι βλέπουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι των θεσμών, αλλά και ξένοι συνάδελφοί σας, την Ελλάδα σήμερα;
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ραντάρ ούτε των ξένων συναδέλφων μας ούτε των ξένων αξιωματούχων και αυτό είναι πολύ θετικό. Δεν θεωρείται πλέον το «προβληματικό παιδί» της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η χώρα κατάφερε να βγει από την κρίση να πετύχει ανάπτυξη και πλέον να είναι τυπική στις υποχρεώσεις της. Το γεγονός ότι έγινε σωστή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού επίσης συνέβαλε θετικά στον τρόπο που βλέπουν τη χώρα στις Βρυξέλλες ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα θα πάρει ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πακέτα βοήθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία.
Πού βρίσκεστε σήμερα; Τι σχέδια κάνετε για το μέλλον; Υπάρχει κάποιο θέμα που θα σας έκανε να γράψετε ένα νέο βιβλίο;
Αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της πανδημίας, βρισκόμαστε και οι δύο στην Αθήνα. Η μία [Βικτώρια] κανονικά εξακολουθεί να δουλεύει στις Βρυξέλλες καλύπτοντας ευρωπαϊκά θέματα, ενώ η άλλη [Ελένη] επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Όσο για νέο βιβλίο, νομίζω πως θα μας πάρει σίγουρα παραπάνω από έναν χρόνο από το τελευταίο για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάτι καινούργιο. Προς το παρόν απολαμβάνουμε το ταξίδι του πρώτου μας βιβλίου και θα θέλαμε να πιστεύουμε πως έχει ακόμα δρόμο μπροστά του!
Ευχαριστούμε θερμά τις συγγραφείς για τις απαντήσεις τους και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!
Η τελευταία μπλόφα κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τίτλο The Last Bluff από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχοντας λάβει διακρίσεις και εντυπωσιακές κριτικές από τον ξένο Τύπο.
