Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, μέχρι και σήμερα, 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι εξακολουθούν να μη φοιτούν σε σχολείο.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση, ζητήσαμε από την πολυβραβευμένη εκπαιδευτικό και συγγραφέα Βίκυ Ξανθοπούλου να μοιραστεί τις σκέψεις της.
«Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Στόχος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 4: Ποιοτική Εκπαίδευση) με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της στην ειρήνη και την ανάπτυξη.
Η ισότιμη και ποιοτική, χωρίς αποκλεισμούς, Εκπαίδευση ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.
Η Εκπαίδευση έχει τη δύναμη να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, να εξαλείψει τα στερεότυπα, τη βία και τις έμφυλες διακρίσεις και να φέρει μέσα σε δημοκρατικές κοινωνίες την ευημερία και την ανάπτυξη.
Η Εκπαίδευση έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες με παγκόσμια κουλτούρα και παγκόσμια νοοτροπία που θα χαράξουν ένα κοινό όραμα για έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο για όλους τους ανθρώπους, με αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και ενσυναίσθηση.
Η Εκπαίδευση έχει τη δύναμη να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναδείξει ως ύψιστα αγαθά την Υγεία, τον Πολιτισμό, την Οικολογία.
Η Εκπαίδευση έχει τη δύναμη να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να προστατεύσει τον πλανήτη.
Η Εκπαίδευση ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ».
Βίκυ Ξανθοπούλου
Η Βίκυ Ξανθοπούλου είναι παιδαγωγός και συγγραφέας, ενώ τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Το έργο της έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει αποσπάσει το Βραβείο Ελευθερίας μέσω του Γραμματισμού, από τον διεθνή οργανισμό Judith Reading Room, και τον τίτλο Excellence in Teaching – Teacherof the Year 2019, από τον διεθνή οργανισμό AKS Education Award. Επιπλέον έχει κερδίσει το Global Teacher Award 2020. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο τηςEscape Book: Μια νύχτα στην Ακρόποληκαι η σειρά «Παίζουμε βιβλίο; – Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα», που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς κι έχει στόχο να προάγει τη φιλαναγνωσία σε παιδιά από 3 έως 9 ετών.