Ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, μα πάνω από όλα γονείς! Ποια βιβλία απολαμβάνουν να διαβάζουν στα παιδιά τους ή χαίρονται να βλέπουν να διαβάζουν τα παιδιά τους; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) οι Νίκη Λυμπεράκη, Γιούλη Φωκά Καβαλιεράκη, Στέφανος Καβαλλιεράκης, Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελένη Βασιλειάδη μας μιλάνε για τις παιδικές εκδόσεις μας που ξεχώρισαν πρώτα από όλα τα παιδιά τους, και μέσα από την εμπειρία που μοιράζονται, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη σημασία της καλλιέργειας της αγάπης για το παιδικό βιβλίο.
Εντάξει λέμε! – Καληνύχτα λέμε! – Γύρνα σπίτι λέμε! – Σ’ αγαπάω λέμε!
Ένα αταίριαστο δίδυμο. Ο αυθόρμητος, εξωστρεφής και πάντα κοινωνικός Πάπιος, κι ο Αρκούδος, που αγαπά την ησυχία του σπιτιού του και εκτιμά τον χρόνο που μπορεί να περάσει με τον εαυτό του. Δυο φαινομενικά ασύμβατοι γείτονες σε περιπέτειες που αποδεικνύουν πως η εγγύτητα, η φιλία και η αγάπη μπορούν να ανθίσουν ακόμη κι όπου αυτό φαίνεται απρόσμενο. Δύο καλοί φίλοι που βρίσκουν κώδικα μέσα στη διαφορετικότητά τους σε μια σειρά βιβλίων που είναι σίγουρα χρήσιμα για τους μικρούς αναγνώστες και εξίσου σίγουρα ξεκαρδιστικά ακόμη και για μας τους… κάπως μεγαλύτερους.
Οι Jory John και Benji Davies μάς χαρίζουν ζωηρές ιστορίες που σπάνε τα στερεότυπα των κλασικών παραμυθιών, είναι γραμμένες σε ύφος αυθεντικά αστείο και επίκαιρο και καταφέρουν να περνούν μηνύματα χωρίς τον διδακτισμό που συναντά κανείς συχνά στα παιδιά βιβλία.
Νίκη Λυμπεράκη, Δημοσιογράφος
Σειρά: Πανεπιστήμιο για Μικρά Παιδιά
Είναι δυνατόν ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας, ακόμη και τριών ετών, να κατανοήσει τι είναι η κβαντική φυσική και η γενική θεωρία της σχετικότητας; Με τη σειρά «Πανεπιστήμιο για Μικρά Παιδιά», ο δικός μας τρίχρονος έχει αντιληφθεί τι είναι το ηλεκτρόνιο, πώς γεννιούνται και πεθαίνουν τα αστέρια, τι είναι μια μαύρη τρύπα, πώς εκτοξεύεται ένας πύραυλος μέχρι το φεγγάρι και τι σημαίνει συνισταμένη δυνάμεων. Σύντομα, πολύ απλουστευμένα, όμως ακριβέστατα επιστημονικά βιβλιαράκια, που ταυτόχρονα εξάπτουν και ικανοποιούν την τόσο έμφυτη περιέργεια των παιδιών για τον κόσμο γύρω τους.
Σε μια περίοδο που είμαστε όλοι κλεισμένοι στο σπίτι, μακριά από τα σχολεία, αλλά που διαβάζουμε περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά μας διψάνε για πρωτότυπα κι ευχάριστα βιβλία. Αυτή η σειρά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι από τις καλύτερες προσθήκες που κάναμε ποτέ στην παιδική μας βιβλιοθήκη.
Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου Οικονομική Ψυχολογία της σειράς «Μικρές Εισαγωγές» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Το αγόρι , ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο
«Συχνά πιο δύσκολα απ’ όλους συγχωρείς τον εαυτό σου»
Δεν είναι απόσπασμα από κάποιο μεγάλο μυθιστόρημα αλλά κομμάτι από ένα από τα πιο όμορφα και πιο διαφορετικά παραμύθια ή καλύτερα παιδικά αναγνώσματα που διαβάσαμε φέτος με τον γιο μου.
Ένα αγόρι, ένας τυφλοπόντικας, μια αλεπού και ένα άλογο στην πιο παράξενη, στην πιο συγκινητική και βαθιά συνάντηση. Μιλάνε για τη ζωή, για τους προβληματισμούς τους, για την πορεία στο κόσμο. Το ασπρόμαυρο καρβουνιασμένο σκίτσο φέρνει μια γλυκιά μελαγχολία που σε οδηγεί στο λυτρωτικό κείμενο που είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής.
Το βιβλίο Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο είναι από εκείνα τα κείμενα που θες να διαβάσεις αγκαλιά με το παιδί σου αλλά και να τα διαβάσεις μόνο σου για να τα διηγηθείς μετά στα παιδιά σου.
Συγκινητικό, με ενσυναίσθηση, σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετος, υπενθυμίζει τη σημασία της απλότητας, της αγάπης, και μας θυμίζει ότι «η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα» – που μπορεί να έρθει και από ένα παραμύθι.
Στέφανος Καβαλλιεράκης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών
21+1 για το 1821
Η 13χρονη κόρη μου, η Κλειώ, συμμετέχει στους εορτασμούς του σχολείου της για το ’21. Μολονότι την προετοιμασία των εκδηλώσεων ανέλαβε (κυρίως) η ομάδα της Ιστορίας, η ίδια πρότεινε (και με ενθουσιασμό έγινε δεκτό) να γράψει ένα διήγημα για το 1821, και μάλιστα εντός του ιστορικού χώρου αλλά έξω από το πλαίσιο των επιφανών ηρώων. Ζήτησε να γράψει για ένα παιδί που επιβίωσε από τη σφαγή της Χίου, μεταφέρθηκε με ψαριανό καράβι στα Ψαρά, τα οποία επίσης καταστράφηκαν, και ενήλικος πια έγινε υπασπιστής του Όθωνα. Πρόσθεσε και μια ωραία ζωγραφιά.
Έμπνευσή της ήταν το βιβλίο των Εκδόσεων Παπαδόπουλος 21+1 – Συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821. Διάβασε για τον Αγγελή τον ήρωα του Θοδωρή Παπαϊωάννου στην ιστορία με τίτλο «Τρύπιες Κάλτσες, Μπαλωμένα Τσαρούχια», για τον Κωστή, τον «Χιονοκλέφτη» της Ελένης Κατσαμά, για τη Λένα από το «Αϊβαλί» του Πάνου Τσερόλα. Και μετά είδε προσεκτικά τις ζωγραφιές. Του Φίλιππου Φωτιάδη, του Βασίλη Σελιμά, της Μάρως Κατσίκα. Και ζωγράφισε το δικό της παιδί!
Σπουδαίοι θεωρητικοί σήμερα υποστηρίζουν ότι η λογοτεχνία είναι συμβατή με την Ιστορία και ότι αποτελεί ψευτοδίλημμα ο κάθετος διαχωρισμός της από τη μυθοπλασία. Νομίζω πως οι 21+1 ιστορίες που διαβάσαμε κατατείνουν σε αυτό και πως τα παιδιά το αντιλαμβάνονται!
Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος, Προϊσταμένη Προγράμματος (τομέας Πολιτισμού) Ρ/Σ Αθήνα 984 fm.
Σειρά: Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων
Πώς να είσαι ευτυχισμένος / επιτυχημένος αν δεν ξέρεις τι συμβαίνει μέσα σου…
Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων της Ιζαμπέλ Φιλιοζά βοηθάνε το παιδί από 5 ετών να δουλέψει το «μέσα του», να μαθαίνει και να σκεφτεί με πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια για αυτά που (δυστυχώς!) δεν λέγονται στο σχολείο και όμως έχουν καθοριστική σημασία στη ζωή…
Για παράδειγμα :
- Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν φοβόμαστε και γιατί η φοβία είναι ένα χρήσιμο συναίσθημα, αλλά και πώς να αντιμετωπίσει το παιδί τις φοβίες του…
- Ποια είναι τα 4 θεμέλια της αυτοπεποίθησης, πώς μαθαίνουμε από τα λάθη, πώς να διαχειριστεί το παιδί την κρίση των άλλων…
- Γιατί το να έχουμε φίλους δεν είναι πάντα εύκολο και ξεκινάει από το να γνωρίζουμε τον εαυτό μας… Πώς να αντιμετωπίσει το παιδί κάποιες δύσκολες καταστάσεις στο σχολείο.
Κάνοντας τις δραστηριότητες με τη μεγάλη μου κόρη, κατάλαβα ότι αυτά τα τετράδια δίνουν δύναμη στο παιδί, το κάνουν να σκεφτεί και να δουλέψει με τον εαυτό του.
Κουβαλάμε πολλές λάθος πεποιθήσεις για τα συναισθήματα και χρειαζόμαστε, γονείς και παιδιά, επιτέλους σωστή ενημέρωση για να αυτοβελτιωθούμε!
Ελένη Βασιλειάδη, www.positiveparents.gr